vasárnap, október 23

Magyar Népmese Napja Marosvásárhelyen

            


A rendezvényen a gyerekek neves mesemondók tolmácsolásában hallhatják  a szebbnél-szebb történeteket. A Kulcslyuk könyvesboltban (Kossuth utca 5. szám) 9-13 óra között meseolvasással, rajzolással, diafilmvetítéssel várják az óvodásokat és kisiskolásokat.
Délután a Bod Péter Diakóniai Központban (Erdő utca, 7/B) folytatódik a rendezvény. 17 órától a 75 éves Hideg Anna, ördöngősfüzesi (Kolozs megye) mesemondó, népdalénekes szórakoztatja a kicsiket életteli meséivel, valamint a májai Kovács Tamás, a Maros megyei mesemondó-verseny győztese vezeti be kortársait a népmesék csodálatos világába.
A szervezők a felnőttekre is gondoltak, akik Ráduly János kibédi folklorista, költő és néprajzkutató, Lazsádi Csilla szociálpedagógus, óvónő, valamint dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus előadását hallgathatják meg.
A jelenlévők megtekinthetik Az én égig érő fám című gyermekrajz-kiállítást, a kisebbek kézműves-foglalkozásokon, népi gyermekjátékokon vehetnek részt.

Sajtóviszhang


Hat éve már, hogy szeptember 30-án a Magyar Népmese Napját ünnepeljük. A Magyar Olvasástársaság javaslatára a legnagyobb mesemondónk, Benedek Elek születésnapja lett a jeles nap.
A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.


Az égig érő fa Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen sem felejtik el a Magyar Népmese Napját: Az égigérőfa címmel szervez mesenapot a kicsiknek a Kulcs Egyesület, a rendezvényen neves mesemondók tolmácsolásában hallhatják a szebbnél-szebb történeteket a legapróbbak. A Kossuth utcai könyvesboltban pénteken 9-13 óra között meseolvasással, rajzolással, diafilmvetítéssel várják az óvodásokat és kisiskolásokat. Majd a program a Bod Péter Diakóniai Központban folytatódik, ahol többek közt a 73 éves Hideg Anna, válaszúti mesemondó, népdalénekes meséin szórakozhatnak a résztvevők. De a Maros megyei mesemondó-verseny győztese, Kovács Tamás is mesét mond majd. Míg a gyerekek mesék világába vándorolnak, a felnőttek Ráduly János kibédi folklorista, Lazsádi Csilla szociálpedagógus, valamint dr. Kádár Annamária pszichológus előadását hallgathatják meg.

csütörtök, október 20

Mert gonosz anyákban és anyósokban csalódni nem lehet

A múltkoriban nagyon sokan írtátok, hogy konfliktusos kapcsolatotok van édesanyátokkal vagy anyósotokkal. Arra gondoltunk, hogy csütörtökön a gonosz anyákról fogunk trillázni és a gonosz anyósokról. Kicsit körbejárjuk, hogy mitől válik gonosszá életünk egyik legfontosabb szereplője, illetve társunk életének egyik legfontosabb szereplője. Tényleg rivalizálhat-e az anya a lányával, óvhatja-e gonoszsággal az anyós a jövendőbelitől gyermekét?

Lesz egy másik témánk is: a csalódottság. Fodor Ákosnak van egy haikuja:

Metagnoszeológia

én soha másban
nem csalódom, csak saját
ítéletemben

kicsit trillázunk arról, hogy végülis miben csalódunk, hogyan éljük ezt meg. És főként: hogyan lehet továbblépni.

Lesz könyvnyeremény is, azok között sorsolunk majd, akik leírják, elmondják nekünk egy nagy csalódásukat. Ezen a csütörtökön élő műsorral jelentkezünk, vagyis lehet hívni minket majd műsor ideje alatt, és megkérünk tegyétek, nagy örömöt okoztok ezzel:-)

szerda, október 12

Vekerdy Tamás az érzelmi biztonságról Marosvásárhelyen


Október 19-én közkívánatra újra ellátogat Marosvásárhelyre a legismertebb magyar gyermekpszichológus, Dr. Vekerdy Tamás. A neves szakember utoljára két évvel ezelőtt járt a Nyitott Akadémia (akkor még Mesterkurzus) sorozat keretében városunkban, ahol zsúfolt teltház fogadta, előadása pedig óriási sikert aratott. Vekerdy azóta számtalan megkeresést kapott Erdélyből, hogy jöjjön el újra, hiszen előadásaira legutóbb be sem fért minden érdeklődő, akik pedig ott voltak, szeretnék tovább hallgatni bölcs, humoros eszmefuttatásait.

Vekerdy idei látogatásának apropóját az adja, hogy a pszichológusnak szeptember végén jelent meg új, Érzelmi biztonság című könyve, amely azóta folyamatosan vezeti a Bookline sikerlistáját. A szakember a téma kapcsán igyekszik minél több helyre személyesen is eljutni, hiszen olyasmiről van szó, amivel minden felelős szülőnek érdemes foglalkoznia.

- Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megóvjuk gyerekeinket a sodródástól, a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól és a személytelen, ezért személyiséget romboló kapcsolatoktól. Aki testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az minden életkorban jóval eredményesebben tudja megoldani és egészségesebb lélekkel átvészelni az élet nehézségeit. Erről szeretnék beszélni a marosvásárhelyi közönségnek is – mondja Vekerdy.

Mivel a pszichológus látogatásának időpontjában a Nyitott Akadémia állandó helyszínén, a Kultúrpalotában éppen más program lesz, az előadást kivételesen a Maros Művészegyüttes Előadótermében hallgathatjuk meg, este hét órától. Ez sajnos azt is jelenti, hogy a szokásosnál kevesebb résztvevő fér be az előadásra – aki tehát szeretne ott lenni, annak érdemes minél előbb gondoskodnia a jegyéről, nehogy lemaradjon a programról.

A helyszínen szokás szerint kedvezményes árú könyvvásár várja az érdeklődőket, Vekerdy Tamás pedig előadása után szívesen dedikálja Érzelmi biztonság című új művét.  

Az október 19-i Vekerdy-előadásra jegyek kaphatók a Kulcslyuk Könyvesboltban, a Kossuth utca 5. alatt.

Dr. Kádár Annamária

csütörtök, október 6

Pszichotrillák: a fáradtságról és a munkahelyi stresszről

Mondhatnám azt is, hogy a munkahelyi stressz fárasztó. de nyilván nem ennyivel intézzük el a két témát, hanem olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy létezik-e őszi fáradtság, vagy ilyenkor illik pörögni? hogyan lehet valamivel összeszedettebbé válni akkor, amikor nincs időd egy kiadós alvásra? mit tégy akkor ha éjszaka sokkal kevesebbet aludtál mint szükséged lett volna rá? mit jelez az ha folyton fáradt vagy?
és hát ilyen módon köze lehet a munkahelyi stresszhez.  de ennek kapcsán is vannak kérdéseim, például milyen módszerekkel tudom csökkenteni akkor, ha nem tőlem függ, hogyan lehet átvészelni, mik a jelei annak, hogy már nehezen viseljük?
és van egy körkérdés is: téged mi tud a legjobban lefárasztani?  nem bánod meg ha válaszolsz, azt megígérhetem:-)
a hozzászólók között a Sors és önismeret könyvet sorsoljuk ki a Kulcslyuk Könyvesbolt felajánlásával. aki a mai műsor alatt telefonál nekünk, és kicsit beszélget velünk a műsorban az megnyerhet egy belépőjegyet Vekerdy Tamás október 19-i Nyitott Akadémia előadására!!!