péntek, április 30

Vitorlázás


Mivel már nagyon meguntuk a klasszikus május 1-i programokat, elhatároztuk, hogy az idén formabontók leszünk. Kibéreltünk egy vitorláshajót 6-on és leugrunk a Balatonra.
Víz, csend, megnyugvás ösvényei...

A sorsalakítás művészete

Májusban újra Mesterkurzus Müller Péterrel!
Népújság, április 30

Május 5-én közkívánatra ismét Marosvásárhelyen tart előadást az egyik legnagyobb hatású kortárs magyar gondolkodó! Müller Péter tavaly szeptemberi estjéről az óriási érdeklődés miatt sokan lemaradtak, ezért arra kérték a Mesterkurzus szervezőit: teremtsenek újabb lehetőséget a találkozásra a karizmatikus íróval. A Szeretetkönyv, az Örömkönyv, a Jóskönyv és a Gondviselés szerzője nagy örömmel tesz eleget a meghívásnak, és vadonatúj témákkal érkezik Erdélybe, hogy azoknak is friss élményt nyújthasson, akiknek sikerült meghallgatniuk 2009-es előadását. Marosvásárhelyen gondolataink teremtő hatalmáról mesél majd a közönségnek.
Olykor úgy érezzük, hogy csak sodródunk az eseményekkel, a körülmények változásaival, és semmiféle érdemi befolyásunk nincs életünk fontos eseményeinek alakulására. Valójában mindannyiunkban ott szunnyad egy sorsteremtő mágus – a baj csak az, hogy ez jobbára a tudattalanunk mélyéből működik, így gyakran olyasmit idézünk magunkra, amit egyáltalán nem szeretnénk. Ahhoz, hogy tudatosabban működtessük ezt az egyébként egészen bámulatos képességünket, mélyebb önismeretre, kitartó belső munkára van szükség. Ez által igen komoly pozitív változásokat indíthatunk el az életünkben – ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy bizonyos dolgoknak a mi aktuális érdekeinken túlmutató céljuk és jelentőségük van. Ezeket nem tudjuk elkerülni, sőt, minél elszántabban próbáljuk megváltoztatni a megváltoztathatatlant, annál több szenvedést okozunk saját magunknak. Ezekről a titkokról fogok beszélni május 5-én a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában” – mondja Müller Péter.
Jegyek már kaphatók a Kulcslyuk könyvesboltban, a Sáros utca 13. szám alatt.
Kihagyhatatlan program!

Készülünk a ballagásra:)




Új utak és módok az oktatásban


A konferencián Ágnes adja elő a kutatásunkat a neveléspszichológia és gyógypedagógia szekcióban, május 1.-én, szombaton ( I. emelet, 113-as terem).

Szekcióvezető: Péntek Imre

15:00−15:20 A flow élmény megélése, mint a pedagógiai siker alapfeltétele (Bodoni Ágnes, Kádár Annamária, Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Pszichológia és Neveléstudományok Kar, Marosvásárhely)

csütörtök, április 29

Emlékeztető: Az érzelmi intelligencia szerepe a nevelésben

Helyszín: a Maros Megyei Könyvtár, Gyermekkönyvtári részlege (Kultúrpalota).
Időpont: április 29.-én, csütörtökön, délután 6-tól.
Meghívottak:
Balás Éva - tanítónő
Mátéfi Enikő - waldorf óvónő
dr. Kádár Annamária, pszichológus, egyetemi adjunktus
drd. Bodoni Ágnes, szociálpedagógus, egyetemi tanársegéd


Olyan kérdésekre keressük a választ, mint: melyik tényező meghatározóbb a nevelésben: az értelmi vagy az érzelmi intelligencia fejlesztése? Mit tehet a szülő a gyermeke érzelmi intelligenciájának fejlesztése érdekében? Mi az iskola, az óvoda szerepe a nevelésben? Hová vezet az érzelmi nevelés hiánya?
Ha kíváncsi a beszélgetésre, ha kedve van bekapcsolódni a beszélgetésbe, ha kérdései vannak, jöjjön el és vegyen részt ezen a találkozón. A találkozóra szeretettel várunk minden szülőt, nagyszülőt, pedagógust, diákot, érdeklődőt.
Közvetlen, oldott hangulatra, a szülők és a meghívottak párbeszédére, együtt gondolkodására számíthatnak.
Várjuk szeretettel,
A Megyei Könyvtár nevében:
Csíki Emese, osztályvezető könyvtáros

szerda, április 28

Panni, Zsuzsi es a tavasz










Kék virág


Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek.” (Wass Albert)

Müller előadásra jegyek nyerhetők

Páros belépőket sorsolunk ma a Trillákban, 19-21 óra között, játszatok velünk, kommunikáljatok sms-ben vagy messengeren:)
www.erdelyfm.ro

Kulcsosok Csernussal:)


Életmesterek

http://www.fn.hu/hetilap/20100420/eletmesterek/

Húsvéti pillanatok























A kézimunkákat anyukám a saját kezével készítette, a tyukocskákat pedig egy isaszegi öreg néni horgolta:) A házat pedig én dekoráltam, hazajöttünk Bécsből reggel, utána kereszteltünk, utána meg gyorsan felvarázsoltam a húsvéti dekort.
Ablakpucolás elmaradt az idén:) Helyette lazítottam:) Mert megérdemlem:)

Hegedűs a metróban

Hideg januári reggel volt, amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan $100-ba kerültek.

Joshua Bell álruhás metróbeli fellépését szociológiai kísérletként a Washington Post szervezte. Azt vizsgálták, hogy egy hétköznapi környezetben egy alkalmatlan időpontban vajon felismerjük-e a szépséget, megállunk-e hogy befogadjuk, és értékeljük-e a tehetséget egy váratlan helyzetben.

A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése: ha nincs időnk arra, hogy megálljunk és hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani, vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap?



Diákigazolvány elvonási tünetek:)

Hurrá, Ágnessel megnyertünk 2 pályázatot, a Magyar Tudományos Akadémia Domus kutatói ösztöndíját és a Szülőföld Alap egyetemi oktatók bérkiegészítő támogatását. Jó újra diáknak érezni magam, mehetek Pestre kutatni:)
Kedves diákok, pályázzatok ti is részképzős utakat, mi is annak idején így kezdtük. Elindultunk a hátizsákkal a nagyvilágba...Most meg sokszor diákigazolvány elvonási tüneteim vannak. Le kell írjam majd egyszer ezt a szindrómát:)

Olvassunk együtt:)


Magyarországon az Olvassunk együtt! program 2010. április 20-án indul, hogy könyveket és az olvasás örömét juttassa el rászoruló gyerekeknek, családoknak, iskoláknak. A kampány segítségével élénkítik a társadalmi párbeszédet, fellépnek a megosztottság ellen és a megbékélés mellett. A program indulása előtti hónapban gyerek és ifjúsági könyveket gyűjtenek, hogy minél több könyvet adományozhassanak a rászorulóknak.


Ezt olvashatjuk a honlapon: http://olvassunkegyutt.blog.hu

"Az Olvassunk együtt! - kampány és programsorozat ezért azt tűzte ki célul – látva más, közép-kelet-európai kampányok sikerét –, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását. Az olvasás, mint eszköz és lehetőség segítségével élénkíteni szeretnénk a társadalmi párbeszédet, fel akarunk lépni a megosztottság ellen és a megbékélés mellett. Olyan nagy nyilvánosság mellett folyó programot kívánunk bonyolítani – közismert és véleményformáló személyiségek aktív részvételével –, amely ténylegesen hozzájárul az adott közösségek, települések, kerületek olvasási szokásainak megváltoztatásához, s egyúttal felhívja a figyelmet a társadalmi és személyes felelősségvállalás szükségességére is.

A 2010. április közepén induló programsorozat központi eleme a közös olvasás: a közismert személyiségek együtt olvasnak a gyerekekkel és szüleikkel akár egy vidéki iskolában, vagy egy fővárosi művelődési házban, és ezekhez az alkalmakhoz, lehetőség szerint, egy-egy kortárs magyar író is csatlakozik. Közösen választhatják ki az elolvasandó könyvrészleteket, hiszen a kapcsolatfelvétel már a találkozás előtt megvalósul, és a program alatt játékokra is sor kerül. Az eseményt kiegészíti egy bábelőadás, amely a mese segítségével hívja fel a gyerekek figyelmét a toleranciára, és az együttélés fontosságára. Egy-egy program végén a vendégek és a szervezők könyvcsomagot adományoznak a helyieknek, amely a biztatáson túl kiindulópontja lehet egy kezdődő gyűjteménynek is."


Itt pedig a hírességek kedvenc könyveiről olvashatunk: http://olvassunkegyutt.blog.hu/tags/kedvenckönyvek

Jó lenne, ha mi is csatlakozni tudnánk ehhez a programhoz...Felvetjük a csütörtöki könyvtári találkozón Emesének, lássuk mit szól hozzá:)

Bridget Jones és a telefon


Letiltottam véletlenül a telefonkártyámat . Beragadt a telefonom egyik gombja és nagy meggyőződéssel nyomogattam be harmadszor is PIN kódot. Sajnos egy telefonszámot sem sikerült megmenteni róla:(
Ezután végre megkaptam az álmaim telefonját, egy szép kis Iphone-t, és ami poén, hogy 2 szám volt benne napokig: Ede, anyuka.
Közben hívogattak az emberek és próbáltam értelmes hangot vágni és beazonosítani a kontextusból, ki ki az. Na de volt egy-két baklövés mivel egy idő után rákérdeztek: tudod, ki vagyok, ugye?:))) Erre én: igen, az a Zsolt, ugye? Nem, nem az, a másik...
A telefonomban a nevek egy-egy jelzővel voltak elmentve, vagy cégnév, vagy funkció, vagy foglalkozás szerepelt mellette, innen tudtam azonosítani a "Zsoltokat". Most már ez hiányzik.
Úgyhogy egyrészt hívjatok, másrészt mutatkozzatok be:)
Az én memóriám megmaradt, csak a telefonkártyámé ment el...ha esetleg haboznék:)

Pszichotrillák: pszichoszomatikus betegségek és nőiesség

A ma esti témáink a pszichoszomatikus betegségek, a test, mint a lélek tükre valamint a nőiesség, mit jelent nőnek lenni, mitől szép egy nő.

A műsor ideje alatt Mesterkurzus-jegyet lehet nyerni, méghozzá kétszemélyeset, hogy ne érezze magát senki egyedül. Müller Péter fog előadni, Gondolataink teremtő hatalma címmel. Szóval hallgassatok, játszatok, írjatok:-)

Részletek itt: http://erdelyfm.ro/blog/pszichotrillak/?p=325

kedd, április 27

Kulcsfontosságú események:)





























Az utóbbi időszak eseményei:


1. Voltunk Bridgetes szülinapon, Rékát köszöntöttük és meglátogattuk Avarkát.

2. Az ikrek szülinapját is megünnepeltük, 1 hónap késéssel, mivel minden hétvégén tréningen voltam és nem tudtunk hamarabb eljutni.

3. Meglátogatott bennünket Csilla, akit Oslóban ismertük meg. Iddogáltunk és jót beszélgettünk éjjel:)

4. Klimt és Schilele képek költöztek a norvégiai tájak helyére a hütőre.

5. Ágnessel ettünk marsmelot:)

Boribaba






Húsvét előtt meglátogattuk Zselykét. Eljött a Mesterkurzus előadásra és ő navigált el minket a rövidítőn Isaszegre, ahol ő is, meg Jánosék is laknak.
Egy tündéri kislánya van, Borika, aki olyan nevetős, vídám kis baba, hogy csoda. Ezenkívül a napra lehet nézni, de rá nem:)
Nekem is egy ilyen kislány kell :)